Zindelijkheid.

Heel veel mensen kijken met verbazing altijd naar mijn konijnen als ze hun konijntje komen halen. Laat ik even duidelijk zijn. Ik hoef niks te doen want konijnen zijn gewoon hele zindelijke beesten. En als je een beetje snapt hoe ze werken dan maakt dat het een stuk gemakkelijker om ze zindelijk te krijgen.

Konijnen zijn schone dieren. De Franse hangoren nog erger dan de Nederlandse hangoren. Eigenlijk leren de kleintjes hier dus al zindelijk zijn van hun ouders, maar soms komt het voor dat ze na verhuizing even in de war zijn over wat en waar ze alles moeten laten. Onderstaand wat tips. Ook krijg ik vaak berichtjes over een rode of oranje kleur van de urine. Maar ook dat is volledig normaal, zie de volgende afbeeldingen:

Tips:

  • Kies voordat je konijn komt een plek waar vanaf nu de wc komt. Wisselen is zeer lastig als hij eenmaal in gebruik is genomen. Denk daarbij goed aan waar je eten en drinken geeft, waar je hem evt. op wil sluiten en of hij dan nog overal bij kan.
  • Kies een toilet waar je konijn languit in kan liggen en het liefst waar je een hooipunt kan maken. Konijnen poepen en plassen vaak als ze eten.
  • Ik adviseer met name voor de Franse hangoren vaak de onderkant van een caviakooi als toilet. Deze zijn groot en lang genoeg en niet te hoog. Bovendien zijn ze vaak bij kringloop of marktplaats te krijgen en zeer makkelijk en goed schoon te maken tegen ziekte. Nederlandse hangoren passen vaak wel in normale toiletten.
  • Maak de plasbak heel weinig echt schoon met een schoonmaakmiddel. Ik gooi ze zelf leeg, en doe het echte schoonmaken alleen indien echt nodig doe ik het uit met bijvoorbeeld azijn. De konijnen vinden een schone plasbak(met bloemengeurtjes) onwijs stinken en zien het niet meer als hun bak met de bijbehorende geurtjes en kunnen daardoor soms een nieuwe hoek gaan kiezen.
  • Gaat de ram sterker ruiken na een half jaar?  Dit heeft vaak niks met urine te maken maar meer met de geurklieren. Vindt je dit hinderlijk kun je hem castreren en is de geur over 9 van de 10 keer.
  • 2 konijnen in een hok hebben in 70% van de gevallen een 2e (allebei een eigen) plasbak nodig. Dit zie je vanzelf als er één consequent in een andere hoek gaat plassen. Vaak als dit de eerste 2 maanden nog niet aan de orde geweest, is je bak al groot genoeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *