Hooi is het hoofdvoer voor cavia’s en konijnen
Voedingsadviezen geven vaak aan dat hooi het hoofdvoer is voor konijnen en cavia’s en het dieet voor 80% uit hooi moet bestaan. In de natuur eten cavia’s en konijnen juist vochtrijke voeding zoals grassen en wilde kruiden. Deze bestaan voor 75-90% uit vocht terwijl hooi ongeveer uit 10% vocht bestaat. Waarom hooi dan wordt gezien als hoofdvoer, is omdat het voornamelijk heel makkelijk is om aan te komen en op te slaan. Hooi zelf sluit niet aan op de spijsvertering en is heel anders als je het vergelijk met vers gras. Bovendien zijn konijnen geen grote graseters (cavia’s wel), hun dieet bestaat grotendeels ook uit wilde kruiden. Hooi als hoofdvoer kan zelfs de oorzaak zijn van diverse gezondheidsproblemen, zoals gebits-, darm- en blaasproblemen.
Konijnen en cavia’s moeten veel hooi eten om genoeg vezels binnen te krijgen
Het klopt dat konijnen en cavia’s vezels nodig hebben (celwanden) voor een goedwerkende spijsvertering. Deze vezels vind je niet alleen terug in hooi, maar ook in verse grassen, wilde kruiden, takken en bladeren.
Peterselie en andere keukenkruiden bevatten te veel calcium en veroorzaakt blaasgruis
Keukenkruiden, met name peterselie, bevat inderdaad veel calcium als je het vergelijkt met andere bladgroenten. Maar dat is geen probleem zolang konijnen en cavia’s voldoende vocht binnen krijgen door middel van voeding. De hoge hoeveelheid vocht zorgt ervoor dat calcium goed wordt afgevoerd via de nieren naar de blaas en wordt uitgeplast. Wanneer ze te weinig vocht binnen krijgen, raakt de urine geconcentreerd waardoor calciumdeeltjes makkelijker aan elkaar vast kleven en zo ontstaat blaasgruis en –stenen. Daarom dat verse peterselie of keukenkruiden geen enkel probleem is, zolang ze de juiste vochtrijke voeding aangeboden krijgen.
Kool kun je beter niet voeren want dat veroorzaakt gasbuik
Kool bevat vele gezonde voedingsstoffen en is een enorm gezonde bladgroente voor konijnen en cavia’s. Hoe komt het dan dat kool gasvorming zou veroorzaken? Dat komt omdat veel cavia’s en konijnen een veel te droog dieet krijgen (te veel hooi en brokjes) en dat vertraagt de spijsvertering. Hierdoor blijft kool (maar ook al het andere voer) langer dan normaal in de spijsvertering waardoor gemakkelijk gassen gaan ontstaan. Dit risico lopen cavia’s en konijnen sowieso al met een droog dieet maar met kool lopen ze nog extra risico. De oorzaak ligt echter niet bij de kool zelf, maar bij het algehele, droge dieet. Bij een gezonde spijsvertering hebben konijnen en cavia’s geen enkel probleem met het verteren van kool.
Konijnen of cavia’s zijn niet meer in staat om giftige en niet-giftige planten van elkaar te onderscheiden
Konijnen en cavia’s zijn nog steeds in staat tot zelfselectie en zullen giftige planten laten staan. Hier zit wel een kanttekening aan: ze moeten hiervoor wel de mogelijkheid hebben tot voldoende en gevarieerd groenvoer. Hun behoefte naar vers groenvoer is dusdanig hoog, als ze dit nauwelijks of niet aangeboden krijgen, zullen ze alles opeten: ook al is het giftig! Als je konijnen of cavia’s juist veel weide of bladgroenten aangeboden krijgen, zullen ze veel beter in staat zijn tot zelfselectie en laten ze giftige planten liggen.
Konijnen en cavia’s hebben likstenen/zoutstenen nodig voor de mineralen
Konijnen en cavia’s hebben diverse soorten mineralen en sporenelementen nodig. Dit los je alleen niet op door lik- of zoutstenen aan te bieden. Deze bevatten maar enkele mineralen en in véél te hoge dosis die niet gezond is. Mineralen en sporenelementen krijgen ze binnen via weide of bladgroenten icm hooi, gedroogde kruiden, takken en bladeren. Vandaar dat een gevarieerd dieet van belang is.
Konijnen en cavia’s mogen geen gekookte of bevroren groenten
Cavia’s en konijnen zijn herbivoren, hun spijsvertering kan enkel verse plantaardige voeding verteren. Gekookte of bevroren groenten zijn anders dan verse, de structuur is veranderd en de spijsvertering kan daar niets meer mee.
Het is belangrijk om nitraatarm te voeren om blaasproblemen te voorkomen
Er is een theorie dat te veel nitraat in de voeding de oorzaak is van blaasstenen of -gruis, maar dit is niets meer dan een theorie en is niet onderzocht of bevestigt. Nitraat komt van nature voor in planten, maar door overbemesting kan het nitraatgehalte in groenten hoger zijn. Het gehalte verschilt sterk en is afhankelijk van de plek waar het is geoogst, de tijd van het jaar (zomer of winter), de grondsoort, hoe het is opgeslagen en wordt bewaard, enzovoorts. De grootste veroorzaker van blaasgruis of -stenen ligt vooral bij een te droge voeding.
Brokken zijn evenwichtig en compleet en voorkomen een tekort aan voedingsstoffen
Konijnen en cavia’s hebben diverse essentiële voedingsstoffen nodig, zoals aminozuren, vetzuren, vitaminen, koolhydraten, verschillende soorten vezels, eiwitten, enzovoorts. Vaak worden brokken gepromoot als complete voeding, maar het blijkt dat lang niet alle essentiële voedingsstoffen hier in zitten. Zo missen brokken veel essentiële aminozuren en vetzuren en bestaat het grotendeels uit zetmeel (snelle koolhydraten) en dat heeft een negatieve invloed op de spijsvertering.
Konijnen en cavia’s mogen niet te veel groenvoer want daar krijgen ze diarree vanVan te veel sla krijgen konijnen en cavia’s diarreeKonijnen en cavia’s krijgen juist plakpoep door groenten
Veel mensen denken dat darmproblemen bij konijnen en cavia’s (zoals diarree en plakpoep) ontstaan doordat ze groenvoer hebben gegeten. Dit is onlogisch omdat konijnen en cavia’s juist herbivoren zijn en hun spijsvertering juist plantaardige voeding hoort te verteren. De vele darmproblemen zijn niet het gevolg van het eten van groenvoer, maar het gevolg van langdurige verkeerde voeding waardoor de spijsvertering erg snel van slag raakt. Vele konijnen en cavia’s krijgen voornamelijk hooi als hoofdvoer en ter aanvulling brokjes. Zo’n dieet tast de spijsvertering en darmflora aan en is het helemaal niet gek dat ze met regelmaat last krijgen van darmproblemen. Deze problemen verdwijnen vaak weer als ze meer bladgroenten of weide aangeboden krijgen en brokjes uit het dieet worden gehaald.
Konijnen en cavia’s krijgen diarree van nat gras of van voorjaarsgras
Nat gras is geen enkel probleem, ze krijgen hiermee hooguit extra vocht binnen. Maar als jouw cavia’s en konijnen diarree krijgen van nat gras, is dat een signaal dat de spijsvertering niet in orde is, bijvoorbeeld doordat ze geen gras gewend zijn, te veel hooi en brokjes aangeboden krijgen, enzovoorts (zie antwoord hierboven bij 10 t/m 12).
Voorjaarsgras bevat meer eiwit. Dat is geen probleem zolang voorjaarsgras voorzichtig wordt opgebouwd zodat de spijsvertering de kans krijgt meer enzymen aan te maken om de eiwitten te kunnen verteren.
Als je konijnen of cavia’s blaasgruis of -stenen hebben, moet je ze op een calciumarm dieet zetten
Calcium is een belangrijk mineraal en wordt o.a. gebruikt voor de botten en het gebit. Calciuminname beperken is geen goed idee omdat het de kwaliteit van de botten en het gebit aantast en zo weer andere gezondheidsproblemen gaan ontstaan. Een calciumarm dieet is daarom geen oplossing voor blaasgruis en -stenen. De oorzaak ligt veelal bij een gebrek aan vocht waardoor overtollig calcium niet goed wordt afgevoerd via de nieren en de blaas. Cavia’s en konijnen eten juist vochtrijke planten (grassen en wilde kruiden), deze bestaan voor 75-90% uit vocht, terwijl hooi en brokken maar voor ongeveer 10% uit vocht bestaan. Daarnaast speelt beweging en verhouding calcium en fosfor ook een belangrijke rol in ontwikkeling van blaasstenen en -gruis. Grote, ruime huisvesting met gezonde voeding helpt om blaasgruis en -stenen tegen te gaan en te voorkomen.
Wortels zijn te suikerrijk / Fruit is te suikerrijk en zijn de oorzaak van spijsverteringsproblemen
Suikerrijke groenten en fruit worden vaak afgeraden want het spijsverteringsproblemen zou veroorzaken. Op zich klopt dit wanneer er te veel wortels en fruit wordt gevoerd. Wortels (en andere suikerrijke groenten) en fruit bevatten veel snelle koolhydraten (suikers, zetmeel, eenvoudige suikers, enz.) en weinig vezelige koolhydraten (cellulose, hemicellulose, lignine). Als er te veel snelle koolhydraten in de voeding zit, komt het in de blinde darm terecht en tast het de darmflora aan. Daarom dat het belangrijk is om voeding aan te bieden die de juiste hoeveelheid snelle en vezelige koolhydraten bevat. Fruit, wortels en aanverwanten kunnen prima worden gevoerd zolang dit maar beperkt wordt aangeboden en er voldoende weide of bladgroenten wordt gevoerd.
Het is niet mogelijk om onbeperkt weide te voeren want wilde konijnen eten kilo’s weide per dag, niemand kan zo veel plukken op een dag
Wilde konijnen verbruiken veel meer energie dan tamme konijnen. Wilde konijnen planten zich elk jaar voort, ze bewegen veel meer (ze hebben simpelweg veel meer ruimte dan tamme konijnen), hebben met veel meer risico’s en gevaren te maken (zoals roofdieren en verkeer) waardoor ze meer energie verbruiken dam tamme konijnen. Hierdoor eten wilde konijnen veel meer dan tamme konijnen, simpelweg omdat ze veel meer energie verbruiken. Je kunt het vergelijken met twee mensen waarvan de een veel sport en de ander nauwelijks. Degene die veel sport zal veel meer moeten eten om aan zijn energiebehoefte te kunnen voldoen terwijl de ander die nauwelijks sport, veel minder hoeft te eten om aan zijn energiebehoefte te voldoen.
Je kan wilde en tamme konijnen niet met elkaar vergelijken
Men denkt vaak dat wilde en tamme konijnen helemaal niet meer op elkaar lijken en bijvoorbeeld een andere spijsvertering hebben. Maar tamme en wilde konijnen zijn nog nagenoeg hetzelfde: de spijsvertering en het gebitsmechanisme is nog nagenoeg hetzelfde gebleven. Alleen het gedrag verschilt van elkaar omdat tamme konijnen al heel lang worden gedomesticeerd en door de tijd heen hebben moeten aanpassen aan het gedomesticeerde leven. Dit betekent trouwens niet dat tamme konijnen geen instinct meer hebben, die bezitten ze nog steeds maar is in minder sterk aanwezig.
Het beste is om graanvrije brokken of brokken op basis van wilde kruiden te voeren
Tegenwoordig zie je steeds meer graanvrije brokken en brokken op basis van wilde kruiden en grassen. Deze brokken zijn ontstaan omdat mensen steeds meer interesse tonen in gezonde en meer natuurlijke voeding voor hun konijnen en cavia’s. Dat deze brokken nu graanvrij zijn of zijn gemaakt op basis van wilde kruiden maakt ze alleen niet gezonder. Door het productieproces (het vermalen van alle ingrediënten) verdwijnen vele voedings- en inhoudsstoffen en de structuur van de planten. Dit is enorm zonde, want die wilde kruiden bijvoorbeeld, voer je juist vanwege de vele voedings- en inhoudsstoffen en hun structuur. Veder blijven de andere negatieve effecten aanwezig: ze zijn nog steeds te hard voor de kiezen en zijn veel te droog.
Wilde kruiden mag je niet te vaak achter elkaar voeren want dan neemt het medicinale effect af
Er zijn inderdaad medicinale kruiden die je niet zo vaak moet aanbieden, maar dan gaat het om specifieke soorten medicinale kruiden. De meeste kruiden zijn gewoon voeding voor konijnen en cavia’s en kunnen zonder problemen dagelijks en voor langere tijd worden aangeboden.
Heeft je konijn of cavia plakpoep of diarree, dan moet je stoppen met groenten en alleen nog hooi en eventueel brokjes geven tot de klachten verdwenen zijn.
Het weglaten van groenten bij plakpoep of diarree is een achterhaald advies en is een symptoom bestrijding. De spijsvertering wordt alleen maar meer belast als alleen hooi en brokken worden gevoerd. Met enkel hooi en brokken, krijgen ze ook te weinig vocht binnen, waardoor ze weer meer risico lopen op gasvorming of verstopping. De oorzaak ligt veelal niet bij het verse groenvoer, maar kan meerdere oorzaken hebben die moeten worden uitgesloten. In de meeste gevallen ligt het aan een verkeerd dieet, maar diarree of plakpoep kan ook het gevolg zijn van blaasproblemen of gebitsproblemen bijvoorbeeld.
Hooi is een natuurlijk product en daarom prima voeding voor konijnen en cavia’s
Hooi is inderdaad een natuurlijk product, maar het sluit niet aan op de spijsvertering van konijnen en cavia’s. Hooi wordt dan wel gemaakt van vers gras, maar door het productieproces verandert de structuur en neemt de kwaliteit van voedingsstoffen af. Hooi bevat nog maar nauwelijks vocht terwijl cavia’s en konijnen juist veel vocht nodig hebben voor een gezonde spijsvertering. Op hooi moeten cavia’s en konijnen twee keer langer malen (kauwen) dan op vers gras waardoor de kiezen overbelast raken. Hooi wordt lange tijd opgeslagen waardoor voedingsstoffen verloren gaan en het niet meer zo voedzaam als vers gras. Daarom dat hooi niet kan functioneren als hoofdvoer maar wel onbeperkt ter aanvulling aangeboden wordt naast gevarieerd weide of bladgroenten.
(Bovenstaande over voeding van www.mininatuur.nl)
Konijnenbroertjes of -zusjes kunnen altijd goed met elkaar opschieten als ze samen opgroeien.
Op de leeftijd van 3 tot 4 maanden kunnen hormonen ruzie en gevechten veroorzaken tussen zowel broertjes als zusjes. Hierbij kunnen de diertjes elkaar zeer ernstig verwonden. Broertjes of zusjes moeten tijdelijk gescheiden worden tijdens de puberteit, tot ze gecastreerd zijn.
Als je met een heel jong konijntje begint, dan kun je zijn/haar karakter vormen.
Elk konijn is uniek en heeft een eigen persoonlijkheid. Het is onmogelijk om iets aan het karakter te veranderen.
Konijnen kunnen aan hun nekvel of oren opgetild en/of gedragen worden.
Dit is allebei pijnlijk, en in de nek kan het zelfs blauwe plekken veroorzaken, wat je niet ziet onder de vacht. Als het echt niet anders kan(!), dan kan een konijn aan de huid tussen de schouderbladen gepakt worden (dus niet in de nek), maar tegelijkertijd opgeschept en ondersteund worden met 1 hand onder het kontje. In feite draag je hem dan niet aan de huid, maar op je hand.
Konijnen zijn geschikt om als huisdier mee te beginnen bij jonge kindjes.
Jonge kindjes mogen uitsluitend onder strak toezicht van een verstandige ouder contact hebben met een konijn. Konijnen zien er wollig en knuffelbaar uit, maar het zijn gevoelige dieren met heel dunne botjes.
Konijnen kunnen goed zelfstandig verzorgd worden door wat oudere kinderen.
Als het nieuwtje er af is kijkt menig kind al snel niet meer naar een konijn om, terwijl een konijn juist veel zorg en aandacht nodig heeft. Een konijn is een prooidier en heeft een andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld een hond of een kat, dat moet je weten. Ook oudere kinderen hebben toezicht nodig van een verstandige ouder.
(Bovenstaande over afkomstig van www.konijnenbelang.nl)