Koppelen.

Koppelen aan een nieuw vriendje:

Koppelen, een zeer lastig hoofdstuk. Ik heb het onderdeel al een paar keer gewijzigd en verandert. Want eigenlijk is er niet 1 verhaal…

Elk konijn en elke groep en omgeving is anders. En je moet goed konijnentaal kennen om op tijd in te grijpen indien nodig. Dat is de reden dat ik zelf altijd aanbied dat koppelen evt. bij mij mag gebeuren. Mijn eigen ervaring is dat Franse hangoren, net zoals in alles een stuk makkelijker zijn, dus ook wat koppelen betreft. Je hebt uiteraard rekening te houden met dominante karakters en sulletjes. Je snapt dat de kans van slagen bij 2 dominante minder is als 2 verschillende karakters waar de rangorde sneller duidelijk is.

Konijnen snappen pas na ongeveer 16 weken wat koppelen is. Voor die tijd zijn ze eigenlijk nog baby en snappen ze helemaal niks van die signalen die andere konijnen doorgeven. Onder de 16 weken koppelen heeft dus ook echt heel weinig zin. Toch worden vaak veel koppeltjes meegegeven van ram en voedster. Ik doe dat zelf ook na advies en probeer zo goed mogelijk in te schatten dat ik een rustig en een dominant karakter mee geef. Echter is het niet iets wat ik graag adviseer. Liever adviseer ik mensen eerst het ene konijn te halen en er later als het karakter duidelijker is er een bij te voegen. Als je na al het inlezen dan toch hebt besloten eerst 1 konijn te halen, deze (evt.)te laten helpen en er later een aan toe te voegen kun je veel beter kijken wat voor konijn je zoekt voor bij je eerste konijn om een koppeling makkelijk te laten slagen. Veel mensen halen hier een ram, maken die mak, laten hem helpen en komen daarna terug voor een voedster. Dan kan ik samen met je mee kijken welke het beste bij je konijn past qua karakter. Ideaal voor iedereen dus..

Zet als je een nieuw konijn hebt deze nooit zomaar in het hok van een ander. Dit is HET terrein van je andere konijn en deze zal deze met man en macht verdedigen. De kans dat ze elkaar afmaken is dan ook groot. Laat dat voor 2-3 dagen leeg nadat je het met bijvoorbeeld azijn helemaal hebt schoongemaakt. Zet wat dingen anders neer indien mogelijk. Ga doordacht te werk en koppel ze op totaal vreemd terrein, hoe angstiger of gedesoriënteerde ze zijn hoe beter.  Bijvoorbeeld je eigen konijn meenemen naar een opvang, fokker, o.i.d. is zoals net gemeld een goed idee. Zet ze als dit mogelijk is daar in een ren/ hok en kijk hoe ze reageren. Heb je thuis maar 1 hok, leen dan een draadkooi of een grote ren/bench bij iemand en zet daar de 2 konijnen in voor die 2-3 dagen. Als die dagen voorbij zijn en de koppeling in de andere kooi gaat nog goed kun je kijken ze in het oude hok te zetten. Let dan wel extra op je oude konijn en hoe hij reageert.

Wat is goed gedrag? Elkaar negeren, juist achterna rennen, vastbijten in de nek en op elkaar rijden (wie is de baas) 

Wat is slecht? Elkaar echt constant hard aanvallen, gillen, rollen over de grond, tot bloedens toe openhalen en/of de ander zo intimideren dat hij niet durft te bewegen.

Mocht het niet lukken haal ze dan een paar dagen(weer 2-3) uit elkaar en doe dan alle stappen opnieuw… De aanhouder wint vaak, elke poging is een nieuwe start, mits weer goed schoon en neutraal.. Gaat het daarentegen gelijk goed haal ze dan ook niet meer uit elkaar anders kun je weer opnieuw beginnen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *