Stamboomkonijn

Stamboom

Ook zo’n verkoopargument wat vaak nergens op slaat. Een raskonijn wat mee naar show gaat wordt getatoeëerd, en heeft daarmee voor 10 jaar een uniek nummer. En zelfs daarna is het ook nog maar de vraag of hetzelfde nummer in dat ras gebruikt zal worden.

In het ene oor staat 1 cijfer en 2 letters, staat er 5ZG dan staat de 5 voor het jaartal ( 2005) en de ZG zijn de letters van de vereniging waarbinnen getatoeëerd is.
In het andere oor staan 3 cijfers. Het eerste cijfer staat voor de maand waarin ze geboren zijn. In de maanden oktober, nov. en december gaan anders, die cijfers beginnen met 01 Als voorbeeld:
* Januari       6ZG – 101.   (Tattoo in januari 2016)
* Februari     6ZG – 201
* Maart         6ZG – 301
* Oktober       7ZG – 0101 in deze maand wordt bv dier 1 tm 22 getatoeëerd)    getatoueerd in oktober 2016
* November    7Zg – 0123 in deze maand wordt bv dier 23 tm 66 getatoeëerd
* December  7ZG – 0167 in deze maand wordt bijv. dier 67 t/m 102 getatoeëerd. De laatste 2 cijfers staan voor het bijvoorbeeld 12-de konijn wat er binnen die maand in de vereniging is getatoeëerd.

Vroeger werd er gebruik gemaakt van een dekbewijs waarmee je naar de tatoeëerder ging. Nu onder invloed van de gewijzigde regelgeving gebeurt dat niet meer. Centraal in Nederland worden de nummers geregistreerd, middels ingevulde lijsten door de tatoeëerder en secretaris van je kleindierenvereniging.

Maar meer nog zijn ze voor de eigen administratie van de fokker en natuurlijk showdoeleinden. Wat een voorwaarde is om deel te kunnen nemen aan een show. Veel zie je in advertenties van opmerkelijk vaak juist niet erkende rassen als Teddy Widders etc. dat men goochelt met deze stambomen.

Ik zelf doe niet aan stambomen om deze reden. Het brengt onbegrip en is veel extra werk. Wel kan ik je uiteraard alles vertellen over de konijnen, lijnen en alles wat er mee te maken heeft dat wel voor een goed konijn zorgt. Wel krijg je bij mij een tatoeage, maar als ik niet naar show ga met het konijn of het nestje doe ik dit niet standaard omdat het geen meerwaarde heeft voor het konijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *