Anatomie, Geschiedenis & Karakter van de Franse hangoor

De geschiedenis en anatomie van de Franse hangoor;

De Franse Hangoor is oorspronkelijk een oud, Frans vleesras. Het is ontstaan in het midden van de 19e eeuw. In die tijd nam men het met de hygiëne niet zo nauw als tegenwoordig en kwam oorschurft bij de konijnen veelvuldig voor. Het viel de fokkers van slachtkonijnen op dat de Engelse hangoren die al vanaf het begin van de 19e eeuw in Frankrijk voorkwamen, zelden last hadden van deze aandoening. Ze dachten daarom, onterecht, dat konijnen met hangende oren minder kans hadden op oorschurft. De fokkers besloten om kruisingen te verrichten tussen Engelse hangoren met hun landkonijnen en de voorlopers van de Vlaamse Reus, om zo een goed en sterk vleesras te creëren met de gewenste hangoren.

De Franse Hangoor ontwikkelde zich in Duitsland tot een geliefd en populair ras wat inhoudt dat hij voornamelijk voor het vlees en de wollige vacht werd gefokt. Rond de eeuwwisseling waren er in vrijwel heel Europa, met uitzondering van Engeland, fokkers die zich met dit ras bezighielden. Het heeft nog tot 1938 geduurd voordat de dieren in Engeland terecht kwamen. In datzelfde jaar werden ze voor het eerst tentoongesteld. In 1965 stond er een konijnenfokster op, Meg Brown, die de dieren wel zorgvuldig exposeerde en veel heeft gedaan voor de erkenning van de Franse Hangoor als tentoonstellingsras.

Inmiddels is het ras een bekende verschijning op tentoonstellingen over de hele wereld.

Anatomie:
De Franse Hangoor is een type ras bij uitnemendheid. Het type is gedrongen en massief. De bouw is stevig. Breed in schouders en achterhand. De borst is diep. De nek is kort en krachtig. De ruglijn loopt vanuit de nek iets omhoog naar de achterhand. De afronding van de brede achterhand verloopt in een korte ronding. Deze afronding mag beslist geen scherpe hoek vormen. De benen zijn dik, kort en gespierd. Het ras heeft een lage stelling. Bij vrouwelijke dieren is een kleine enkelvoudige wam toegestaan. De kop is strek ontwikkeld, met breed voorhoofd, breed tussen de ogen, sterk ontwikkelde kaken en wangen en brede snuitpartij. Het neusbeen is sterk gebogen. Bij de ram is een kinknobbel (knoop) toegestaan. Hieronder word verstaan een aanhangsel onder de kin, niet aan de keel, zo klein mogelijk en goed gevormd.

De oren zijn dik, breed, stevig van structuur en aan de top lepelvormig afgerond. De oren hangen met de schaalopening naar de kopzijde gekeerd en vanuit de zijkant gezien, loodrecht naar beneden. Van voren gezien worden ze hoefijzervormig gedragen. De lengte van de oren, gemeten van punt tot punt met inbegrip van de schedelbreedte, is tot 38 tot 45 cm. Door de ombuiging van de oren aan de basis ontstaan op de kop twee zichtbare verhogingen, kronen genoemd. Hoe zwaarder en steviger de oorstructuur, hoe beter deze kronen uitkomen.

Erkende kleuren in Nederland:
De Franse Hangoor is erkend in de kleuren konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, blauw, chinchilla, madagascar, isabella, wit met rode oogkleur, wit met blauwe oogkleur, mignon en bont. Bont is erkend in bovenstaande kleuren uitgezonderd wit en mignon. Ik zelf fok voor show met de kleuren Mignon, Isabella, Blauw en Madagascar en evt alles bont. En heel soms zal er een nestje van een niet goedgekeurde kleur tussen zitten omdat ik deze zo leuk vind! O.a. Japannerkleuren mijn favoriet!

De niet erkende kleuren zijn; fawn, fawn bont, geel, geel bont, mignon bont, bruin (ook havanna genoemd), bruin(havanna) bont, oranje, oranje bont, alle kleuren granne, alle kleuren granne bont, alle kleuren otter, alle kleuren otter bont, harlekijn, Japanner, feh, feh bont.

Karakter Franse hangoor;
Het karakter van de Franse hangoor vind ik datgene dat de fransoos zo bijzonder maakt. Dat waar je verliefd op word. Altijd een rustig, nieuwsgierig en no nonsense karakter. En vaak net zo eigenwijs, gek op aandacht en zelfverzekerd als bijvoorbeeld een puppy of kitten. Franse hangoren worden geboren met een zelfverzekerdheid waar je u tegen zegt. Een relaxt,  stabiel, nieuwsgierig en rustig konijn met 4 poten sterk op de wereld. Hij onderzoekt alles en iedereen en is vaak op ontdekkingstocht. Hij zal van opwinding en blijdschap rondjes rennen, gekke bokken sprongen maken tot (wel meer dan) een meter hoog en sprintjes trekken door de kamer in zijn “gekke uurtje”. Kortom een konijn zoals nog nooit iemand heeft meegemaakt die gegarandeerd de show steelt bij elke bezoeker in huis of tuin.      

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *